088 179 9999
Discriminatie bij uitzendbureaus

Discriminatie bij uitzendbureaus

Tientallen uitzendbureaus werken mee aan racisme. Dat was het resultaat van een undercover onderzoek van de jongerenactiegroep Doetank PEER.
Voor het onderzoek belde de actiegroep Doetank PEER zestien grote en kleinere uitzendbureaus op als de fictieve evenementenorganisatie Holland Danst en vroeg hun om ­uitzendkrachten voor een festival. Ze stelden maar één voorwaarde: het personeel moest blank zijn. Driekwart van de ondervraagde bureaus ging daar 'zonder vragen' in mee.
Het zijn misschien dan máár twaalf Amsterdamse uitzendbureaus die in het onderzoek toezeggen, de vanzelfsprekendheid waarmee de bureaus dat doen zegt veel over de omvang van het probleem.
"De resultaten ­komen overeen met een landelijk ­onderzoek uit 2011, maar we hadden verwacht dat het juist in Amsterdam minder makkelijk zou gaan." aldus Doetank PEER.
Met de campagnevideo, waarin een deel van de antwoorden van de uitzendbureaus te horen is, wil de ­actiegroep inzichtelijk maken waarom mensen met een niet-Nederlandse achtergrond moeilijker een baan vinden.
Het meest verbazingwekkend vindt hij de vanzelfsprekendheid waarmee de bureaus ingingen op het verzoek. "Een uitzendbureau zei het verzoek 'logisch' te vinden; een ander bureau grapte dat Sylvana Simons er niet achter mocht komen. Weer een ander antwoordde bijna geroutineerd: 'Dan laten we Turken en Marokkanen wel solliciteren, maar filteren we ze er ­later gewoon uit'."
Vooral de vooraanstaande uitzendbureaus weigerden het verzoek. Maar ook bij die bureaus bleef echte kritiek uit, terwijl alle bureaus weten dat het verzoek wettelijk niet mag, ­aldus de actievoerder. "Sommige ­bureaus gaven zelfs toe dat het discriminerend en tegen de wet was, maar haastten zich vervolgens te zeggen dat ze ons alsnog konden helpen."
Het gevaar schuilt er in dat als een bedrijf bij een bureau nee te horen krijgt, het elders alsnog ja krijgt. "Er is geen toezicht op. Voor elk bedrijf dat weigert, zijn er drie die toezeggen.
In de video worden de namen van de bureaus niet vermeld. De actiegroep benadrukt ook dat niet alleen de ­uitzendbureaus schuldig zijn aan het probleem. Doetank PEER: "Zij dragen natuurlijk verantwoordelijkheid, maar het is onderdeel van een groter maatschappelijk probleem. Dat wij dit blijkbaar normaal zijn gaan vinden."

Bron.doetankpeer


Copyright BeterBaan 2019 - Website: Van Dongen Design
Door gebruik te maken van deze website ga je akkoord met ons cookiebeleid.